donderdag 19 januari 2012

Over breuken, procenten en taartpunten



Bij het opruimen van haar kamer kwamen we het "rekentrommeltje" weer tegen.
Indertijd had M grote moeite met met de begrippen breuken, gedeeltes en procenten; zeker als daarmee gerekend moest worden. De omslag van "1/2 via "de helft" naar "50%" was goed te doen. Maar dat 1/2 hetzelfde is als 2/4, en dat 2/4 dus ook 50% is, en dan 1/4 dus 25% (want de helft van 1/2)- dat werd een stuk lastiger.
Onlangs nog werd het ouders afgeraden om zich met het rekenen van hun kinderen te bemoeien, maar onze dochter had toch echt een hulpmiddeltje nodig. De tekeningetjes van taartpunten in het rekenboek waren onvoldoende - ze "zag" het gewoon niet, het bleef abstract.
Tijdens een slapeloze nacht kwam ik op het idee om taarten te maken van verschillende kleuren stevig papier. Een hele taart, een taart in 2 punten, een taart in 3 punten, in 4, in 5, etc. Dan zou ze stukjes op elkaar kunnen leggen ( en zien dat 1/3 even groot is als 2/6) en een hele taart kunnen maken met punten van diverse grootte.
Het werkte! Ze mocht het trommeltje met de taarten ook op school gebruiken en hoewel het voor haar nog altijd niet volkomen "logisch" is, heeft ze inmiddels veel minder moeite met al die abstracte termen en begrippen.


Om de taart(punt)en bij elkaar te kunnen houden gebruikte ik een rond blikje (doorsnede 15 cm) en dat bepaalde ook de grootte van de cirkels.
Ik knipte 14 cirkels uit stevig papier in diverse kleuren. Elke cirkel kreeg een kleine middencirkel (van ongeveer 4,5 cm doorsnede) en werd vervolgens vanuit het midden in punten geknipt.
Van de 14 stuks liet ik één heel, de andere taarten werden geknipt in resp. 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 12, 15, 16, 18, 20 punten.



Op de kleine cirkels schreef ik aan de ene kant in welk deel / percentage deze taart was geknipt, aan de andere kant zijn de lijnen zichtbaar om zodoende punten makkelijk aan te kunnen leggen.  




En dan: taarten bakken van punten van verschillende grootte, punten verdelen in kleinere punten, percentages bij elkaar tellen tot 100% bereikt wordt.


Zo wordt rekenen nog leuk ook!



1 opmerking:

  1. Ziet er weer leuk uit. Overigens heb ik afgelopen Kerst de heerlijkste macarons van heel Frankrijk gegeten en wel in het plaatsje Sedan. Een macaron met viooltjessmaak. Echt zo'n goddelijke macaron had ik nog nooit geproefd.
    Liana

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...