woensdag 14 november 2012

Handmade present: tafellaken


In het drukke dagelijkse leven gebruiken we tijdens de maaltijden altijd placemats; een echt tafellaken komt alleen tevoorschijn tijdens feestdagen of als we gasten hebben . Op zulke momenten besteed je er immers toch net wat meer aandacht aan (en ja, dan strijk je het laken natuurlijk eerst even ;-). Dit antracietkleurige tafellaken van katoen met een linnen structuur heb ik voorzien van gehaakte bloem- en stermotieven in een geborduurde cirkel. Uiteraard kun je eerst het tafellaken zelf naaien uit een lap stof, maar dit exemplaar werd zo gekocht.
Van een eenvoudig item maak je op deze manier toch iets bijzonders.

Zelf maken?


Materiaal:
tafellaken naar keuze (gekocht of gemaakt)
bolletje (fijne) katoendraad in bijpassende of contrasterende kleur
haaknaald
borduur/naainaald
patroonkrijt of uitwasbare inktpen
haakpatroontjes voor bloemen/sterren


Haak eerst een aantal "platte" bloemen en/of sterren. Patroontjes daarvoor zijn volop op internet te vinden. Verdeel de haaksels over het tafellaken en naai deze met de hand vast. Teken er met het krijt of de uitwasbare inkt ruime cirkels omheen (gebruik een bordje, kopje, schaaltje als mal) en vul deze lijnen door er met de hand een stiksteek over te naaien. Gebruik hiervoor dezelfde katoen als waarmee de bloemen en/of sterren zijn gehaakt. Werk de draadeindjes netjes weg aan de onderkant.


Kun je niet haken? Knip dan figuren uit een bijpassende lap stof en applicceer die (met de hand of met de naaimachine) op het tafellaken! Of zoek in kringloopwinkels naar kleine kanten kleedjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...