zaterdag 31 maart 2012

Weekendje weg


Ter gelegenheid van een kroonverjaardag van een zus zijn we dit weekend met elkaar op pad. Met elkaar wil bij deze gelegenheid zeggen: met mijn drie zussen en een schoonzus (de vrouw van mijn enige broer). De verjaardag is de aanleiding, maar eigenlijk hebben we ons voorgenomen om ieder jaar een keer zonder mannen en kinders iets leuks te doen. Vorig jaar volgden we een "maak-je-eigen-likeur" workshop en overnachtten we in een zgn. bakhuisje bij een grote voormalige boerderij.
Deze keer toeren we rond op solexen en slapen we in een mongoolse ger. Lijkt me helemaal leuk! En we duimen al een paar dagen voor mooi weer.

donderdag 29 maart 2012

Hooked on crochet


Tijdens de kampeervakantie 2009 in Denemarken heb ik deze plaid gehaakt. Lekker om te doen, in je luie stoeltje voor de tent maar ook tijdens de autorit heen en terug. Van losse vierkantjes via lange banen naar een fleurige, zomerse deken.
Het patroon komt uit de ANNA van juni 2009 en het gebruikte materiaal is Katia Mississippi 3. De kussen zijn overigens ook prachtig - de daarbij gebruikte stof is uit de collectie "garden party" van Anna Maria Horner. Deze info, evenals de onderstaande foto's, heb ik uiteraard uit het tijdschrift overgenomen!

 


Edit - 2 juli 2013.
Toen ik ruim een half jaar na de start van mijn blog dit bericht schreef, heb ik mij niet gerealiseerd dat het publiceren van patronen (of haakschema's) uit een tijdschrift niet mag zonder uitdrukkelijke toestemming. Bij een goede 100 pageviews per week was dat, hoewel dus "illegaal", ook niet zo'n groot probleem. Inmiddels is dit bericht opgepikt door een FB-haakgroep en alleen vandaag al door ruim 1100 (!) mensen bekeken. Leuk natuurlijk, maar ik heb direct nadat iemand mij attendeerde op mogelijk copyright-schending het haakschema verwijderd!

woensdag 28 maart 2012

Accessoires


Met accessoires kun je je outfit eenvoudig  "updaten" - daarmee vertel ik niets nieuws. 't Is ook een handige manier om een modekleur te gebruiken die nou niet meteen geschikt voor je is. Zoals geel bijvoorbeeld, dat flatteert maar weinig mensen. Deze hanger maakte ik door met dmc borduurgaren een tube rond een stukje van een houten stok te haken. Ringetje eraan en aan een bolletjes ketting hangen. Een brochespeldje eraan bevestigen zou ook kunnen.
De bolletjesketting draag ik regelmatig, met steeds wisselende hangers.
Zoals deze: een mooi stukje papier achter een glazen siersteentje geplakt,


of deze: papier op een sluitring van de bouwmarkt, verstevigd met een laag modpodge dimensional magic (een harde "glazuur" laag).


De aanwijzingen voor het maken van de laatstgenoemde hanger kun je zien in dit filmpje.

donderdag 22 maart 2012

Vingerbreien vs breivork


Om een holle sliert te maken heb je niets anders nodig dan je vingers en een bol wol. Vingerbreien noem je dat, en als ik me goed herinner leerden we dat al op de basisschool. Het gaat sneller dan punniken en je kunt er dikkere draden voor gebruiken. Een nadeel, vooral bij jonge kinderen: tussentijds even wegleggen is lastig de lussen weer netjes terugzetten op de vingers lukt vaak niet goed. Met een breivork is dat "probleem" opgelost!
Binnen no-time brei je zo meters lange slierten, die je vervolgens verder kunt verwerken.

dinsdag 20 maart 2012

Knopen


Naast een la met mooie lapjes stof en een mand met bollen wol of katoen is ook een knopendoos vol kleurige knopen in allerlei soorten en maten een rijk bezit. Met een paar mooie knopen kun je een simpel kledingstuk een heel andere look geven of een zelfgemaakte knuffel van ogen voorzien.
Ook kunnen knopen goed verwerkt worden tot sieraden. Mijn zus maakte oorbelletjes door mooie knoopjes op oorstekers te lijmen. En gecombineerd met stukjes fietsband ontstonden prachtige ringen. De ringen met parelmoer knopen vind ik het mooist, maar die met de vintage knopen zijn uniek.
Potten en doosjes vol knopen zijn vaak te vinden in Kringloopwinkels en met een beetje mazzel vind je prachtige exemplaren tussen de tientallen overhemdknoopjes (wie knipt die tegenwoordig nog van een versleten hemd af?).

zondag 18 maart 2012

In de krant



Voor een klein bedrijfje (als ons Atelier) is het altijd moeilijk om bekendheid te verwerven en te behouden. We ervaren dat we het meest concrete resultaat hebben van mond-op-mond reclame. Een advertentie van enige grootte is steeds een relatief kostbare investering en zelf flyeren erg tijdrovend. Soms lukt het om een klein redactioneel stukje in een van de lokale kranten gepubliceerd te krijgen. Viavia werden we recent geinterviewd voor de rubriek "wat mij boeit" van De Stad Gorinchem van dinsdag 13 maart jl. Het gesprek met de journaliste was erg ontspannen en het artikel is enthousiast van toon. En daar zijn we dan natuurlijk erg gelukkig mee -----!

donderdag 15 maart 2012

Cirkels


Opeens valt het dan op: de cirkel-vorm die regelmatig terugkomt in gemaakte items. Zoals in het krukhoesje (vorige zomer gehaakt), in de mobiel en de taart. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat de cirkel een eenvoudige en tegelijk ook krachtige vorm is. Net zoals een vierkant of een driehoek overigens. Maar ja, een cirkel is nu eenmaal zo mooi rond, zo zonder scherpe randjes of hoekjes, zonder rafeltjes. ROND dus.
In VT Wonen van maart 2012 (pag. 116) staat het artikel Hippe Stippen, over ronde vormen in het interieur. Ik citeer het onderschrift: Stippen, cirkels, noppen.... je komt ze overal tegen: op kussens en servies, op dekens en gordijnen en zelfs op wand en vloer. De stip is hip én stemt ons vrolijk, dus kom maar binnen met die gezellige rondingen.

dinsdag 13 maart 2012

Kinderen en kleinkinderen

Patroon omkeerbare babyslofjes: mollychicken.blogs.com

In ons gezin gaat het over de CITO score (gelukkig: de uitslag viel niet tegen) en middelbare school keuze, zoeken we naar de schuivende grens tussen "loslaten" en "in de gaten houden", en plannen we bewust af en toe een gezamenlijke activiteit. Uiteraard gaat dat niet altijd zonder slag of stoot en dan is het prettig om soms te kunnen toetsen in de familie- en vriendenkring.
Een aantal van onze vrienden heeft deze fase al lang achter zich gelaten en bereidt zich voor op een heel andere taak: oma en opa zijn. Een kleinkind KRIJG je en dat is een prachtig, bijzonder kado. De opa- en omarol zal gaandeweg invulling krijgen en ook daarbij is er vast sprake van trial-and-error!

maandag 12 maart 2012

Kussenhoes maken


Een simpel plat kussentje wordt een kleurrijke blikvanger met deze fleece hoes. Er komt geen naaimachine of naald en draad aan te pas. Als je knopen kunt leggen, dan kun je zo'n hoesje maken!




zondag 11 maart 2012

Taart met calorieën


Een van mijn zussen organiseerde een taartworkshop. Alle deelnemers moesten ieder voor zich vast een ronde cake van biscuitdeeg bakken. Tijdens de workshop werd deze cake eerst in laagjes gesneden en daarna konden de laagjes met jam naar keuze weer op elkaar gestapeld worden, al doende eventuele oneffenheden meteen bijwerkend.
Vervolgens kon het decoreren beginnen. Met rolfondant en marsepein in vele kleuren, en met behulp van allerlei mallen, vormen en voorbeelden. Het uitrollen van een grote lap fondant en die dan vervolgens mooi glad en zonder scheuren over de cake draperen, da´s helemaal nog niet zo simpel. Erg leuk om aan het eind van de workshop te constateren dat iedereen op geheel eigen, creatieve wijze een prachtige taart gemaakt had.
De taart ging natuurlijk mee naar huis maar zit momenteel nog in de vriezer. ´t Is geen kleintje, dus we wachten op de juiste gelegenheid om ´m aan te snijden en op te eten!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...