woensdag 26 september 2012

Handmade present: upcycled fleeceplaid

 
 
Een standaard fleece dekentje is wat specialer geworden door er met groene katoen een randje omheen te haken. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van de festonsteek waarmee het dekentje al was afgewerkt. Leuk kadootje voor een kind met een jungle-kamer! Natuurlijk zou je ook een effen dekentje kunnen kiezen en dan voor de rand een contrastkleur gebruiken. Zo zijn er allerlei variaties denkbaar.
 

Materiaal:
een fleece plaid
1 bolletje katoen (ik gebruikte Annell cotton 8)
haaknaald (in dit geval nr. 3)
 
 
Begin met het haken van een rand vasten om de plaid. Ik haakte om-en-om 1 vaste  of 2 vasten in de lus van de festonsteek. Zorg er in elkaar geval voor dat de rand niet trekt, maar ook niet gaat plooien. Formeel moet het aantal steken per kant deelbaar  zijn door 4, maar dat is eventueel wel aan te passen.
 
 
De volgende ronde is een driehoekige afwerkrand. Per driehoek zijn vier steken nodig. Wanneer je aan het einde niet precies uitkomt kun je een beetje smokkelen, bijv. door soms 2 steken over te slaan i.p.v. de aangegeven 3.
 
De gebruikte driehoekige steek is een aanpassing van een rand uit het boek "Crocheting on the edge" van Nicky Epstein. Hier volgt het haakschema (waarvan ik de toer stokjes wegliet), en de nederlandse vertaling van de laatste toer (de driehoekjes).
 
 

Laatste toer:
haak 3 lossen (= eerste stokje), 3 stokjes in dezelfde onderliggende steek, *sla 3 steken over, 1 vaste in de volgende steek, 3 lossen, 3 stokjes in dezelfde onderliggende steek*, herhaal * * tot de volledige ronde is gemaakt en eindig met een halve vaste in de 3e losse van de beginsteek.
 
KLAAR!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...