woensdag 12 september 2012

Handmade present: lippenbalsem hoesje


Nu het einde van de zomer nadert en de vakantie voorbij is, worden werktijden, lesroosters en sporttrainingen in elkaar geschoven. Zo langzaamaan voegen we ons weer in een geregeld gezinsritme. Een mooi moment dus om ook de serie "handmade present" te hervatten!
Deze keer een klein haakwerkje, n.l. een hoesje voor een stift lippenbalsem. Ooit maakte ik er 10 in een avondje, voor de meiden van M's korfbalteam en hun coach. Klein kadootje toen ze kampioen werden. Maar natuurlijk is het ook leuk als verjaarskadootje, eventueel gecombineerd met wat andere optutspulletjes.


Materiaal:
klein bolletje katoen in een vrolijke kleur
knoop
(sleutel)ringetje 
haaknaald (dikte passend bij gekozen katoen)
naald en draad


Begin met het haken van 6 vasten in een magic cirkel.
Ronde 2: 2 vasten in elke vaste van de 1e ronde (= 12 vasten).
Ronde 3: *1 vaste in de eerste steek, 2 vasten in de volgende steek*, herhaal * * nog 5 maal (= 18 vasten.
De cirkel moet een fractie groter worden dan de bodem van de lippenbalsem stift. Haak zonodig nog een ronde met meerderingen: *1 vaste in de eerste twee steken, 2 vasten in de derde steek*, herhaal * * nog 5 maal (= 24 steken).
Als de cirkel groot genoeg is: stoppen meerderen en verder steeds 1 vaste in de onderliggende vaste haken. Op die manier ontstaat de kokervorm. Haak zo door tot de lippenbalsem stift er precies in past.
Ga verder met het "dekseltje". Haak hiervoor ongeveer 1/3 van het aantal vasten van de cirkel, 1 losse en keer het werk, *1 vaste in iedere vaste, 1 losse, keer het werk*, herhaal * * tot het stukje de bovenkant van de stift bedekt.
Haak daarna een lus van lossen (ruim genoeg om over de knoop te schuiven) en zet deze lus vast met een halve vaste op de andere hoek. Knip de draad af.

Werk de draadeinden af. Bevestig de knoop op de gehaakte koker, zodanig dat de afsluitlus er goed omheen past. Draai het (sleutel)ringetje aan de bovenkant om een van de steken. Het hoesje met de lippenbalsem stift kan zo eventueel aan een sleutelhanger of  een lus in een tas gehangen worden.

KLAAR!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...