woensdag 23 mei 2012

Handmade present: zeep in een jasje


Een ronde zeep in een "jasje", gehaakt met 100% wol. In het gebruik zal vervilting optreden, door de wrijving van water en zeep. Dat is een mooi proces om te volgen!
Er worden eerst twee cirkels gehaakt, die vervolgens met een rand vasten aan elkaar gehaakt worden. Deze vasten eindigen in een ruime lus. De zeep kan dus eenvoudig aan de kraan of een haakje worden opgehangen.Materiaal:
ronde zeep
100% wol
bij dikte van de wol passende haaknaald

schema cirkel haken

Haak in een ring van losse (of in een magic loop) 12 stokjes.
Verdubbel in de 2e toer het aantal stokjes (24 stokjes).
In de 3e toer haak je om-en-om 2 stokjes in de onderliggende st - 1 stokje in de onderliggende stk (36 stokjes).
In de 4e toer haak je 2 stokjes in de onderliggende st - 1 stokje in de 2 volgende onderliggende stkn en dit herhaal je steeds (48 stokjes).

Je gaat net zolang door tot de gehaakte cirkel (krap) de helft van de zeep bedekt. In iedere toer worden dus 12 stokjes gemeerderd.

Haak zo 2 even grote cirkels.

Haak de cirkels met vaste aan elkaar. Stop de zeep er pas in als het gat daarvoor nog net groot genoeg is en sluit vervolgens de cirkels. Haak door met een rij losse (ongeveer 25 cm) en maak een lus  met een halve vaste aan de basis van het koord. Haak in iedere losse een vaste om de lus wat steviger te maken. Hecht de draad af.

Je kunt de cirkels ook met vasten haken (op de bovenste foto is dat de blauwgroene zeep). Logischerwijs moet je dan meer toeren haken. De meerdering per toer (12) kan gelijk blijven.

2 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd. Eindelijk katoen opgezocht nu maar op zoek naar wol. Zal vast nog wel ergens iets hebben liggen.
  Liana

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk idee!
  Heb het gepint en staat op mijn te-doen-lijstje ;-)
  Dank je voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...