maandag 22 september 2014

Cirkel haken - een tutorial


Na het bericht van afgelopen vrijdag besloot ik om van beide cirkels de 15e toer uit te halen en deze opnieuw te haken met de contrasterende kleur Blue Apatite. En vervolgens was dat dan de aanleiding tot het maken van de onderstaande een (foto)tutorial.
Ik denk dat de cirkel goed gelukt is: het begin van de nieuwe toeren is nauwelijks zichtbaar en de rand is niet hoekig maar mooi rond.


Ik begon met 12 stokjes in een magic-circle en meerderde er in iedere toer 12 stokjes bij. Na tien toeren knipte ik de draad af en begon op een tegenoverliggende plaats aan de 11e toer. Het begin van een nieuwe toer levert vaak een "gat" op, maar daarvan is nu nauwelijks sprake. De pijl wijst naar de plaats waar de eerste 10 toeren werden begonnen, in de cirkel het beginpunt van de toeren 11 tot en met 14. Door bij de laatste (15e) toer nogmaals van begin plaats te wisselen wordt de hoekigheid van de cirkel nog verminderd.


Het eerste stokje van iedere toer wordt niet gevormd door de vaak gebruikelijke 3-lossen, maar door een zogenaamd staand stokje (op het net zijn hiervoor diverse methoden te vinden, dat zal ik hier dan ook niet beschrijven).


Dit eerste stokje vormt aan het eind van de toer de laatste meerdering en telt dus niet mee voor het eerste blok van 15 stokjes. Haak na dit eerste stokje nog 14 stokjes, steeds in de onderliggende stokjes van de vorige toer en daarna het 15e stokje in hetzelfde stokje als het 14e. Dat is overigens de standaard manier om te meerderen.


Haak dezelfde serie van 15 stokjes nog 10 keer. Haak daarna nog 13 stokjes om het laatste deel te vullen.


Het 14e stokje wordt gehaakt in hetzelfde onderliggende stokje als waarin het eerste stokje van deze toer is gehaakt.


Het stokje waarmee de toer begonnen werd is hiermee dus eigenlijk de laatste meerdering geworden. Omdat dit de laatste toer van de cirkel was, knipte ik de draad af en haalde deze door. Het sluiten van deze toer gaat als volgt.


Steek de haaknaald van achter naar voor in de bovenste lus van het tweede stokje en haal de draad door (van voor naar achter).


Steek de haaknaald van achter naar voor in de achterste lus van het 14e stokje en haal de draad door. Op deze manier wordt als het ware een steek gemaakt boven het eerste stokje. Daarna kan het draadeinde in het haakwerk weggewerkt worden.


Het sluiten van de laatste toer is nu vloeiend en nauwelijks zichtbaar!


Het haken van de cirkels gaat lekker vlot en inmiddels heb ik er zes. De volgende uitdaging is om van deze cirkels met een doorsnede van 36 cm vierkanten van 60 x 60 cm te maken! Ik heb nog niet helemaal voor ogen HOE dat voor elkaar te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...