vrijdag 10 oktober 2014

Haken en wiskunde


Door de twee pubers in huis wordt met enige regelmaat een beroep gedaan op mijn kennis van o.a. wiskunde. Nu is het al heel wat jaartjes geleden dat ik mijn VWO-B diploma haalde en de theorie is echt behoorlijk weggezakt. Ik moet vaak in de boeken terugbladeren om het weer een beetje op te halen en het niveau van de oudste (nu 5 gymnasium) kan ik inmiddels maar nauwelijks volgen. Het gaat nu over sinus, cosinus, tangens enz. en eerlijk gezegd snapte ik dat vroeger ook al niet.
Al doende heb ik me echter wel weer wat basis formules eigen gemaakt en soms kan ik daar opeens goed gebruik van maken. Leuk hoor, om de theorie ook in de praktijk te kunnen toepassen!


Het gaat over bovenstaand “probleem”.
Ik wil van de zes cirkels die ik inmiddels gehaakt heb vierkanten maken en koos daarvoor Stonewashed Smokey Quartz. Die kleur vloog weg uit de plaatselijke wolwinkel en het leek me verstandig om direct de juiste hoeveelheid bollen te kopen om niet later met een verfbadverschil geconfronteerd te worden.


Er was wat rekenwerk nodig om te bepalen hoeveel bollen ik moest aanschaffen en daarbij kwamen de bovenstaande formules (en een rekenmachine) van pas.


Conclusie: voor de zes te haken vierkanten heb ik dus nog vijftien bollen Stonewashed nodig!
Nu nog even afwachten of dit ook inderdaad gaat kloppen. Bij het haken van de cirkels is immers gebleken dat het aantal meters per bol niet altijd hetzelfde is.

1 opmerking:

  1. Excellent! I have to say that crochet is all about maths all the time. Sometimes I weigh, measure, calculate endlessly to make something work. I love what you are making and the yarn you chose is perfect!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...