vrijdag 31 oktober 2014

Van cirkel via vierkant naar rechthoek


De wiskundige benadering is goed uitgepakt: vijftien bollen grijze Scheepjeswol Stonewashed bleken inderdaad voldoende om van de zes cirkels vierkanten in de gewenste grootte te maken! Het restje dat overbleef was zo klein dat het uiteindelijk niet eens genoeg was om een rand om de deken te haken.



Ik heb de vierkanten van 60 bij 60 cm vastgespeld op een met fiberfill omhulde plaat, ze vochtig gemaakt en langzaam laten opdrogen. Daarmee kwamen ze goed in vorm. Vervolgens naaide ik de vierkanten aan elkaar met een stiksteek door de achterste lus van de laatste toer, waardoor een platte naad ontstond. De deken werd twee vierkanten breed (1.20 m) en drie vierkanten lang (1.80 m).


De eenvoudige rand van twee toeren vasten haakte ik met dezelfde turquoise kleur als de laatste toer van de cirkels.Het eindresultaat is een lekker grote, warme en zachte deken! 't Zou zomaar de nieuwe favoriet kunnen worden.


vrijdag 10 oktober 2014

Haken en wiskunde


Door de twee pubers in huis wordt met enige regelmaat een beroep gedaan op mijn kennis van o.a. wiskunde. Nu is het al heel wat jaartjes geleden dat ik mijn VWO-B diploma haalde en de theorie is echt behoorlijk weggezakt. Ik moet vaak in de boeken terugbladeren om het weer een beetje op te halen en het niveau van de oudste (nu 5 gymnasium) kan ik inmiddels maar nauwelijks volgen. Het gaat nu over sinus, cosinus, tangens enz. en eerlijk gezegd snapte ik dat vroeger ook al niet.
Al doende heb ik me echter wel weer wat basis formules eigen gemaakt en soms kan ik daar opeens goed gebruik van maken. Leuk hoor, om de theorie ook in de praktijk te kunnen toepassen!


Het gaat over bovenstaand “probleem”.
Ik wil van de zes cirkels die ik inmiddels gehaakt heb vierkanten maken en koos daarvoor Stonewashed Smokey Quartz. Die kleur vloog weg uit de plaatselijke wolwinkel en het leek me verstandig om direct de juiste hoeveelheid bollen te kopen om niet later met een verfbadverschil geconfronteerd te worden.


Er was wat rekenwerk nodig om te bepalen hoeveel bollen ik moest aanschaffen en daarbij kwamen de bovenstaande formules (en een rekenmachine) van pas.


Conclusie: voor de zes te haken vierkanten heb ik dus nog vijftien bollen Stonewashed nodig!
Nu nog even afwachten of dit ook inderdaad gaat kloppen. Bij het haken van de cirkels is immers gebleken dat het aantal meters per bol niet altijd hetzelfde is.

dinsdag 7 oktober 2014

Favoriet


Door de jaren heen heb ik inmiddels zeker 15 dekens van verschillend formaat gehaakt. Daarvan heb ik er wat weggegeven, ligt er een aantal netjes opgevouwen voor het grijpen in de huiskamer en zijn er ook enkele opgeborgen in een kast.
In dezelfde periode breide ik er welgeteld eentje! Een eenvoudig patroon van blokken en strepen in tricotsteek, gebreid in drie banen die ik daarna aan elkaar naaide en daarna afwerkte met (tja) een gehaakte rand. Ik weet niet zeker meer welk garen ik gebruikte, maar denk dat het Phil Cabotine (55% katoen / 45% acryl) is.


Dit gebreide exemplaar is de absolute favoriet gebleken. Er ligt, zit of hangt altijd wel iemand op de bank met deze deken om zich heen. Omdat ie "zo lekker groot en soepel" is en "net niet te dik maar ook niet te dun". Vanwege het intensieve gebruik zit de deken natuurlijk ook regelmatig in de wasmachine; gelukkig blijft het garen behoorlijk mooi. Inmiddels is de oorspronkelijke rechthoekige vorm wel verdwenen en soms ontstaat er een gat in de naad (zie bovenste foto). Dat werk ik dan natuurlijk even bij.
Ik vraag me inmiddels wel af of die duidelijke voorkeur te maken heeft met het gebruikte garen of met het feit dat de deken gebreid is ------. Misschien moet ik dat eens uittesten?!

zondag 5 oktober 2014

Verjaardag van een puber


Onze oudste verjaarde de afgelopen week en werd 16. Waar zijn jongere zus dat een heel bijzondere verjaardag vindt ("sweet sixteen"), zag hij er zelf geen reden tot opwinding in. Hij houdt er helemaal niet van om het middelpunt te zijn, dus nee, er hoefde geen feestje te komen voor en met zijn vrienden.
De avond voor de verjaardag ontstond er opeens toch een soort van plan; vaag en onduidelijk en nog voor allerlei wijzigingen vatbaar. Met een groep van een man of tien wilde hij gaan lasergamen, en vooraf ergens een broodje ofzo eten, en dan moesten ze ook in de stad nog een kadootje kopen voor een andere jarige. En heel misschien kwamen ze dan eerst nog wel naar huis om wat te drinken. Of misschien zouden ze dat na afloop van het lasergamen doen ----
Tja.
Om op alles voorbereid te zijn bakte ik snel nog maar een appeltaart. Een grote, in een rechthoekige springvorm van 38 bij 25 cm. Met in de vulling naast stukjes appel ook gedroogde cranberries, blokjes abrikoos, citroenschaafsel, kaneelsuiker en nougatine. Dit alles op een laagje frangipane in een korstdeeg met een kwart amandelmeel.


De groep kwam wel even aan maar dat was alleen om de schooltassen even in onze bijkeuken te gooien. Geen tijd voor taart. Ook na het lasergamen kwam het er niet van - er wachtte nog huiswerk voor de volgende schooldag. En ja, ze hadden een geweldige avond gehad, 't was hartstikke leuk geweest.
Dochter M en ik namen wel een stukje om in ieder geval te kunnen bepalen of de taart gelukt was. En ja, dat was-ie, het smaakte heerlijk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...